HOB – 2017. március 25. Bér-Virágospuszta

600-nál is többen álltak rajthoz Magyarország 2017. évi nyílt, hosszútávú egyéni országos tájékozódási futó bajnokságán, március utolsó hétvégéjén Bér-Virágospusztán.

A jubileumi, 40. alkalommal megrendezett HOB-ra (hosszútávú országos bajnokságra) a Cserhát-hegységben, egy igazán változatos, markáns domborzatú terepen került sor; vízmosások, méretes, vulkáni eredetű sziklaképződmények, patakok, lankásabb és embert próbáló, meredekebb részek között.

 

 

A férfiak 18 és 85 év, míg a nők 18 és 75 év közötti kategóriákban indulhattak a bajnoki címekért. Az összetett tájékozódási, térképolvasási és útvonaltervezési képességek mellett ezúttal főként kitűnő fizikai erőnlétre volt szüksége a versenyzőknek. A legerősebb felnőtt férfi mezőnynek 800 méter szintkülönbséget, és a félmaratoni távot is meghaladó pályát kellett teljesítenie, de a többi kategória futóit is a koruknak megfelelően nehéz feladat elé állították a pályakitűzők.

A 18, 20 és 21 éves férfi és női mezőny a tavaly bevezetett látványos tömegrajttal, egyszerre startolt el, a szétszóródást az ő esetükben különféle pályakombinációk, például szabad pontfogásos szakaszok biztosították.

Az egyesületünket képviselő Vass Tibor – a megyéből a legidősebb korosztályban induló versenyzőként – országos bajnoki ezüstérmet szerzett a 75 éves férfiak mezőnyében.

 

Vass Tibor – országos bajnoki ezüstérem