Diákolimpia országos döntő – 2014. május 24-25. Pécs / Mánfa

Category: 2014, Eredményeink

Diákolimpia országos döntő – 2014. május 24-25. Pécs / Mánfa

A május 24-25-i hétvégén Baranya megye adott otthont a Tájékozódási Futó Diákolimpia országos döntőjének, ahol a megyei fordulókból feljutott közel 500 általános- és középiskolás korú fiatal között 5 férfi és 5 női kategóriában dőlt el, ki nyeri el a 2013/2014-es tanévben a Magyarország Tájékozódási Futó Diákolimpiai Bajnoka címet, valamint a további öt legjobb helyezésért járó díjak valamelyikét.

 

Szombat délelőtt Pécs Uránvárosi részén rendezték meg az első megmérettetést, a sprint versenyszámot. A rekkenő hőségben a versenyzőknek parkos, lakótelepi környezetben kellett a rövid, trükkös pályákon elhelyezett nagyszámú ellenőrző pontot minél gyorsabban megtalálva beérkezniük a műjégpálya területén kiépített célba.

 

A Veszprémi Honvéd Sportegyesület négy ifjú versenyzője ért el kiemelkedő eredményt:

Angyal Dániel (Báthory István Általános Iskola, Veszprém) a fiúk II-es korcsoportjában 60 induló közül 2. lett, Niedermayer Benedek (Villax Ferdinánd Általános Iskola, Olaszfalu) ugyanitt 5. helyezést ért el. Az FIV-es korcsoportban Eszlári Dávid (Deák Ferenc Általános Iskola, Veszprém) 62 induló közül 3. lett. A lányok III-as korcsoportjában pedig Mérő Dominikának (Simonyi Zsigmond Általános Iskola, Veszprém) sikerült 5. helyezést elérnie a hatvanfős mezőnyben.

Országos Diákolimpia

Niedermayer Benedek a befutó ponton

Szombat délután a Mánfa melletti Pap-erdőben került megrendezésre a váltó verseny, ahol a megyéket képviselő háromfős fiú- és lánycsapatok küzdöttek meg egymással. Itt Veszprém megye 1. számú, Bálint Benedek(Báthory Általános Iskola, Veszprém) – Péntek Márton (Litéri Általános Iskola) – Péntek Mátyás (Lovassy László Gimnázium, Veszprém) összeállítású csapata remekelt, a férfiak mezőnyében 34 csapat közül másodikként érve célba.

Vasárnap az előző napi váltó terepén került sor a legnagyobb erőpróbára, a normáltávú versenyre. A Mecsek mély vízmosásokkal szabdalt, meredek oldalai még nem jelentettek volna teljesíthetetlen kihívást a fiatalok számára, a 80. perctől lezúduló, jégesővel érkező özönvízszerű eső azonban megtizedelte a pályájukat eredményesen teljesítők számát. Többen a verseny feladására kényszerültek, vagy el sem tudtak indulni. A máskor sekély patakok rohanó, mély, sáros áradattá változtak, az átkelés rajtuk valósággal félelmetessé vált. De az összes erdei ösvényen is hömpölygött le a magának utat törő víz. A meredekebb utak és hegyoldalak így nagyon nehezen, helyenként alig járhatóvá váltak, de a cél területe is bokáig süppedős dagonyává változott, bár ez már semmit nem számított: amúgy is mindenki nyakig sárosan futott át a célvonalon.

 

A rajtba vezető közel 2 kilométeres szakaszon már bőrig ázott versenyzőknek lényegesen rosszabb körülmények között kellett ugyanazt a feladatot teljesíteniük, mint azoknak a szerencséseknek, akiknek korai rajtidejük volt. Ez az eredményeket is nagyban befolyásolta.  Mindezek ellenére itt is született egy nagyszerű veszprémi siker: Angyal Dániel az FII-es korcsoport második legjobb idejével teljesítve a távot, ezüstérmet érdemelt ki.

Országos Diákolimpia

Angyal Dániel – ezüstérmes

Eredmények:

Sprint:
FII.kcs.(60) Angyal Dániel 2. Niedermayer Benedek 5. Bálint Ádám 12. Török Bence 21.
FIII.kcs.(61) Etlinger András 8. Bálint Benedek 9. Schafer Benedek 33. Miskey Bendegúz 34.
FIV.kcs.(62) Eszlári Dávid 3. Bácskai Péter 25.
NII.kcs(57) Lantai Lili 13.
NIII.kcs.(60) Mérő Dominika 5. Lantai Boróka 12. Esztergályos Laura 37.

Normáltáv:
FII.kcs(50) Angyal Dániel 2. BálintÁdám 9. Niedermayer Benedek 17. Vincze Barnabás 24. Török Bence 37.
FIII.kcs.(50) Schafer Benedek 23. Bálint Benedek 29.
FIV.kcs.(56) Eszlári Dávid 10.
NII.kcs.(47) Bácskai Eszter 8. Lantai Lili 11.
NIII.kcs.(58) Lantai Boróka 19. Mérő Dominika 26. Esztergályos Laura 45.

Váltó:
Fiú (34) : Bálint Benedek, (Péntek Márton, Péntek Mátyás) 2.hely

Megosztás