Nógrádi Hungária Kupa – 2015. augusztus 16-20. Salgótarján

Category: 2015, Eredményeink

Nógrádi Hungária Kupa – 2015. augusztus 16-20. Salgótarján

Közel 1400 résztvevővel eredményesen lezajlott a Hungária Kupa, Magyarország legnagyobb szabású, ötnapos nemzetközi tájékozódási futó versenye a Mátrához tartozó Medves-hegységben, Salgótarján versenyközponttal.

Az öt nap során a tájékozódási futó verseny rangsoroló futamain kívül számos kísérő rendezvény színesítette a sporteseményt: mobilos tájfutás, mikrosprint verseny, külön gyerekverseny, Trail-O, 3×3-as váltó (eddig soha nem látott méretű tömegrajttal), de még alkonyati pontbegyűjtő, tájékozódási túraverseny, és az utánpótláskorú versenyzőket nevelő klubok Ifjúsági Találkozója is gazdagította a programlehetőségek sorát. Külön említésre méltó egy igazi csemege, az idén 40 éves múltra visszatekintő Hungária Kupa múltidéző „retro” versenye, a Retr-O 40 elnevezésű nosztalgia verseny 40 éves térképekkel, hagyományos papírkartonokkal és az akkoriban használt szúróbélyegzős pontigazolással.

A színvonalas szervezést dicséri a változatos helyszínek kiválasztása is: mind az öt napon merőben más jellegű terepen kellett összemérniük a tudásukat a résztvevőknek, amelyek között voltak meredek hegyoldalak, alpesi jellegű legelők, mocsarak, részletgazdag domborzatú tájak, jól futható szálerdők, markáns sziklaalakzatokkal tarkított részek, de falusias, parkos, és lakótelepi környezet is. Egyedül az időjárás nem kedvezett egy minden szempontból kitűnő hangulatú megmérettetéshez: az első négy nap során végig esős, szeles időben, többnyire bőrig ázva, nyakig sárosan érkeztek a versenyzők a célba, néha olyan párás, ködös erdőben, hogy a látótávolság is az őszt idézően lecsökkent, de még az utolsó nap is erős szél nehezítette a helytállást. Jól jellemzi a rendkívüli időjárás okozta problémákat, hogy a két utolsó napi futam idejére a célt is át kellett helyezni, mivel az előzetesen tervezett helyszín a folyamatos esőzések miatt megközelíthetetlenné vált.

A kellemetlen időjárási körülmények ellenére a versenyzők egyöntetű véleménye, hogy az utóbbi idők legjobb Hungária Kupáján vettek részt.

 

Eredményeink

A 24 országból érkezett sportolók közt egyesületünk tagjai is indultak, egy kiemelkedő eredmény is született: Németh Zsoltné Melinda W45A kategóriában elért összetett győzelme, amelyet végig a mezőny élvonalához tartozva, három alkalommal a futamgyőzelmet is magáénak tudva érdemelt ki.

DSC_0736
Melinda a W45A kategória összetett győzteseként a dobogó legfelső fokán

 

Sajnos a szintén végig éremesélyes Wieder Ilona egy pont kihagyása miatt elesett a dobogós helyezéstől, ezt leszámítva végig első, vagy második helyen végzett a futamokon.

A kísérő versenyek közül a 3×3-as váltón 54 induló csapat közül a Bálint Bence – Bálint Ádám – Bálint Benedek trió a 11. helyet szerezte meg, Palumbi Edit pedig a Trail-O versenyen ért el 6. helyezést.

 

Megosztás