Tájfutás Világnapja – 2016. május 11.

Category: 2016, Eredményeink

Tájfutás Világnapja – 2016. május 11.

2016. május 11-én először került megrendezésre a Tájfutás Világnapja (World Orienteering Day), amelyhez a Föld 78 országához hasonlóan Magyarország is csatlakozott.

A Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) az idei évtől kezdődően minden évben szeretné megrendezni ezt az eseményt, amellyel alapvető célja, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz, láthatóvá és elérhetővé tegye a fiatalok számára a tájfutást, és segítse a tanárokat a sportág játékos és izgalmas megismertetésében.

A résztvevők különböző hosszúságú és nehézségű pályák közül választhattak, amelyeket többféle módon teljesíthettek: gyalogolva, kocogva, futva, egyedül, vagy csapatban. A lényeg, hogy a fizikai aktivitás mellé tájékozódási feladatok is társuljanak.

WOD_DSCN9843

 

Az előzetes elképzeléseket messze túlszárnyalva, hazánkban 22 településen, 44 helyszínen összesen 11 122-en vettek részt a világméretű kezdeményezésben.

A sikerben jelentős szerepet játszott a Veszprém megyei klubok aktivitása, akik több helyszínen is várták az érdeklődőket. A Veszprémi Honvéd Sportegyesület a megyeszékhelyen három általános iskolánál, valamint a belvárosban, ezen kívül Herenden és Várpalotán, míg a Bakonyi Tájfutó Klub az ajkai Agórán szervezett egész napos programokat, amelyekkel közel 2500 főt vontak be a programba.

Különösen sokan, 670-en jöttek el a veszprémi Simonyi Zsigmond Általános Iskola melletti parkba. Ez nemcsak a megyében a legkiemelkedőbb eredmény, de országos szinten is egyedül a rendezvény központi helyszínén, a budapesti Városligetben regisztráltak ennél több résztvevőt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szervezők és a testnevelő tanárok egyaránt eredményesnek értékelték a rendezvényt, de a legnagyobb érték mégis a gyerekek szemében látott öröm és lelkesedés: sokan az összes pályát végigfutották, de ha még több lehetőségük lett volna – más térképpel, más útvonalakon, más ellenőrző pontokat megkeresni –, azt is kipróbálták volna.

 

 

Megosztás