2016/2017. tanév tájékozódási futó diákolimpia országos döntő – 2017. május 27-28. Sopron

Category: 2017, Eredményeink

2016/2017. tanév tájékozódási futó diákolimpia országos döntő – 2017. május 27-28. Sopron

.

A 2016/2017. tanévben Sopron adott otthont az oktatásért felelős miniszter és a Magyar Diáksport Szövetség által meghirdetett tájékozódási futó diákolimpia országos döntőjének, amelyet hagyományosan május utolsó hétvégéjén rendeztek meg.

A sportág általános- és középiskolás tanulók körében történő megismertetése és népszerűsítése mellett a verseny célja a „Magyarország Tájékozódási futó Diákolimpiai Bajnoka” címek elnyerése 5 fiú és 5 lány korcsoportban. A rangos elismerésért egyéniben a rövidtávú és a normáltávú versenyszámban, míg csapatban a váltó versenyszámban indulhattak a megyei döntőkből feljutott fiatalok.

 

Rövidtáv

A kétnapos program a spint versennyel indult. A rövidtávú pályákat az éppen átépítés alatt álló történelmi belváros helyett a Lövér Sportuszoda, az egyetemi botanikus kert és a Lövér kiserdő érintésével jelölték ki a szervezők. A helyszín így is különleges élményekkel és kihívásokkal szolgált a gyerekek számára.

A Veszprémi Honvédban sportoló gyerekek nagyon kitettek magukért. Bálint Gergő szoros küzdelemben országos diákolimpiai bajnoki címet szerzett a legfiatalabb fiúk mezőnyében – a dobogó legfelső fokát mindössze 13 másodperces időelőny jelentette számára –, de további 7 érem és oklevél is gazdára lelt körükben.

 

Rövidtáv eredmények:

FII. 1. Bálint Gergő (Veszprém, Báthory István Ált. Isk.)

FIII. 2. Bálint Ádám, 6. Vincze Barnabás (mindketten Veszprém, Báthory István Ált. Isk.)

FIV. 3. Angyal Dániel, 4. Bálint Benedek (mindketten Veszprém, Báthory István Ált. Isk.)

NII. 3. Gaschler Emma (Veszprém, Szilágyi Erzsébet Ált. Isk.)

NIII. 2. Lantai Lili (Veszprém, Hriszto Botev Ált. Isk.)

NV. 6. Mérő Dominika (Veszprém, Vetési Albert Gimnázium)

 

Gergő, a legfiatalabb fiúk korcsoportjának diákolimpiai bajnoka érkezik a célba

 

Váltó

A váltó versenyszámban Veszprém megye több csapatot is indított, közülük egy kimagasló siker született: a Bálint Benedek, Bálint Ádám és Péntek Márton összeállítású váltó (a veszprémi Báthory István Általános Iskola és a Lovassy László Gimnázium képviseletében) óriási hajrában, másodikként befutva a célvonalon ezüstérmes lett. Az előkelő helyezést 40 csapat közül vívták ki a fiúk.

 

Az ezüstérmes Veszprém megyei fiúcsapat

 

Normáltáv

A normáltávú futamra másnap, a Soproni-hegység területén került sor. A nyári forróság, a meglehetősen bonyolult domborzati formák és a meredek hegyoldalak komoly erőpróba elé állították az ifjú versenyzőket, akiknek minden tájékozódási tudásukat és állóképességüket latba kellett vetniük a népes mezőnyökben a minél jobb helyezések eléréséhez.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen Veszprém megyéből heten vehettek át érmet vagy oklevelet a rendezvény egyik fővédnökétől, Monspart Sarolta tájfutó világbajnoktól, aki a 4. helyezetteknek kedvesen a „Jövőre a dobogón!” biztatással gratulált. A díjazottak mindannyian a Veszprémi Honvéd Sportegyesület tagjai.

 

Normáltáv eredmények:

FII. 4. Bálint Gergő (Veszprém, Báthory István Ált. Isk.), 6. Kovács Jeromos (Nemesvámos, Fehérlófia Waldorf Ált. Isk.)

FIII. 2. Vincze Barnabás (Veszprém, Báthory István Ált. Isk.)

FIV. 4. Bálint Benedek (Veszprém, Báthory István Ált. Isk.)

NII.  2. Gaschler Emma (Veszprém, Szilágyi Erzsébet Ált. Isk.)

NIII. 4. Lantai Lili (Veszprém, Hriszto Botev Ált. Isk.)

NV. 4. Mérő Dominika (Veszprém, Vetési Albert Gimnázium)

 

A rövidtávú és váltó versenyszám boldog díjazottjai felkészítőikkel

 

Iskolák pontversenye

Külön említést érdemel az iskolák pontversenye, amelyen szenzációs veszprémi siker született!

A diákolimpia országos döntőjében a szabályok értelmében a két egyéni versenyszám 1-8. helyezettjei iskolájuknak (10-8-6-5-4-3-2-1) pontot szereznek. Az értékelés győztese a legtöbb pontot elérő iskola, amelyet idén 50 ponttal, toronymagasan a veszprémi Báthory István Általános Iskola nyert Angyal Dániel, Bálint Ádám, Bálint Benedek, Bálint Gergő és Vincze Barnabás érdemei révén.

 

Az iskolák pontversenyét megnyerő Báthorys fiúk

 

Megosztás