Ifjúsági EB – 2017. június 29–július 2. Banská Bystrica /Besztercebánya/, Szlovákia

Category: 2017, Eredményeink

Ifjúsági EB – 2017. június 29–július 2. Banská Bystrica /Besztercebánya/, Szlovákia

Fantasztikus magyar sikerekkel zárult a 2017. június 29július 2. között, szlovákiai helyszíneken megrendezett tájékozódási futó ifjúsági Európa Bajnokság.

 

Selmecbánya, valamint az idén az Európa sportvárosa (European City of Sport) címet is viselő Besztercebánya adott otthont a rangos sporteseménynek. Az ünnepélyes megnyitó ceremóniát és a terepbemutatókat követően egy városi spint versennyel kezdődtek a küzdelmek, majd pedig igazi klasszikus, kőkemény kihívást jelentő, több száz méter szintkülönbség legyűrését igénylő hegyvidéki terepen egy egyéni normáltávú, valamint egy váltó versenyszámra került sor.

 

A normáltáv körülményei: hatalmas eső, óriási sár, és irtó kemény pályák

 

35 ország tájékozódási futó élmezőnyéből 486 fiatal érkezett a megmérettetésre, amelyen a magyar színeket 16 sportoló képviselte. Remek helytállásukat 2 arany, 2 ezüst és 2 bronzérem jelzi. A 16 versenyzőből 10-nek sikerült a TOP 10-be bekerülnie valamelyik futamon. Végül a legnagyobb elismerés az utolsó versenyszámot követő eredményhirdetésen érte a magyar csapatot, akik idén először megnyerték a nemzetek pontversenyét, 10 ponttal megelőzve még a nagyon komoly tájfutó múlttal rendelkező finneket is, akik csak a második helyre elegendő pontszámot tudták összegyűjteni eredményeikkel.

 

Kísérőikkel ünnepel a pontversenyt megnyerő magyar válogatott csapat

 

Csapatunkból Mérő Dominika kvalifikálta magát a tavasszal lezajlott válogató versenyeken az ifjúsági EB-re, a 16 éves női kategória négyfős magyar keretébe.  A sprint versenyszámban még csak ízlelgetve egy világverseny kihívásait, mintegy 3 és fél perccel lemaradva az európai bajnoki időtől, a középmezőnyben végzett, de az igazi számában, a normál távon, amire leginkább készült, nagyot küzdött: a 92 fős mezőnyben bekerülve a kategória tetejének tartott TOP 20-ba, 17. helyen végzett.

 

A selmecbányai spint futam finise

 

A résztvevők egybehangzó véleménye szerint a kimagasló sportsikerek és az életre szóló élmények örömén túl egyszerűen „jó érzés volt magyarnak lenni” Besztercebányán.

 

/Fotók: Martin Jonáš, Máthé István, klabinda/

 

 

Megosztás