Ifjúsági Európa-bajnokság – június 27-30. Grodno, Fehéroroszország

Category: 2019, Eredményeink

Ifjúsági Európa-bajnokság – június 27-30. Grodno, Fehéroroszország

A Fehéroroszországi Grodnóban és környékén került megrendezésre a 2019. évi tájékozódási futó Ifjúsági Európa-bajnokság. 32 országból összesen 409 versenyző állt rajhoz négy kategóriában (M16, W16, M18, W18). A magyar válogatott teljes létszámmal, 16 fővel képviselte országunkat – köztük Sportegyesületünkből Mérő Dominika, aki az idei válogató versenyeken elért eredményei alapján kvalifikálta magát a nemzetközi megmérettetésre a 18 éves női mezőnyben.

 

Pénteken a normáltávú versennyel indult a bajnokság, szombaton rendezték a váltóversenyt, végül vasárnap egy sprint futam zárta a programok sorát.

Az első erőpróba egy szokatlan jellegű, igen kemény terepen zajlott, sok szinttel és változatos domborzati formákkal, meglehetősen sűrű erdőben, nagyon nagyfokú koncentrációt igényelve a futóktól. A 18 éves nőknél a 99 induló közül mindössze ketten tudták 50 percen belül teljesíteni a légvonalban 5,4 km-es távot – ami mindent elmond a futam nehézségéről. A váltó pályái hasonló, csak kevésbé szintes területen lettek kitűzve. A rövidtávú versenyt szinte sík terepen, Grodno belvárosában bonyolították le, lakótelep és parkváros jellegű részeken – bármelyik magyar városhoz hasonló körülmények között, itt a nagy futósebesség melletti precíz tájékozódásra kellett „csak” ügyelniük a résztvevőknek, hiszen néhány másodperc különbség akár több helyezést is jelentett a végső sorrendben. Egy-egy másodpercen dőltek el a bajnoki címek is, a 16 éves fiúknál például 1 perccel lemaradni az Európa-bajnoki időhöz képest már csak a 40. helyre volt elég.

 

Domcsi nagyszerű sikert ért el a váltó versenyszámban. A háromfős csapatból középső futóként teljesítette a pályát, 10. helyen vette át a stafétát Hajdu Nellitől, majd 3 helyet javítva felhozta a váltót a 7. helyre (mintegy 4 és fél perc lemaradással az elsőként váltó csapathoz képest), így kézzel fogható közelségbe hozva a dobogót, amit végül a csapat harmadik tagja – Gárdonyi Csilla – koronázott meg, aki beelőzve az élmezőnybe tartozó  svéd, norvég, cseh, orosz és svájci váltót, másodikként futott át a célvonalon. A 18 éves női váltónk így ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett a finnek mögött.

Két egyéni versenyszámában is a 99 fős mezőny első negyedében végzett, a normáltávon 26., a sprinten 19. lett.

 

Hajdu Nelli, Mérő Dominika és Gárdonyi Csilla

 

A magyar válogatott összességében is kiemelkedően szerepelt: a normáltávon az ifi lányoknál és fiúknál is magyar bajnok állhatott a dobogó tetejére (Gárdonyi Csilla és Jónás Ferenc), és további érmes helyezések is születtek, így végül az éremtáblázaton Magyarország (2-3-2 mutatóval) a harmadik lett Csehország (4-1-1) és Finnország (3-0-2) mögött. De valamennyi résztvevő nemzet közül a legtöbb érmet a magyar csapat szerezte.

 

 

Megosztás