ROB és ORVB – 2019. szeptember 14-15. Kaposvár

Category: 2019, Eredményeink

ROB és ORVB – 2019. szeptember 14-15. Kaposvár

A somogyi megyeszékhely adott otthont a tájékozódási futó sport kiemelt, legnagyobb nevezői létszámot vonzó versenyének, a 2019. évi Rövidtávú Egyéni- és Váltó Országos Bajnokságnak, amelyen közel 1100-an álltak rajthoz.

Az egyéni versenyen elsőként szombat délelőtt egy selejtező futamon kellett bizonyítaniuk a nevezőknek, ahol kategóriánként a 24 legjobb időt futó versenyző juthatott be a délutáni „A” döntőkbe, az országos bajnoki cím várományosaként. A nők 55 év felett, a férfiak 70 év felett közvetlenül a döntőben indulhattak.

A kvalifikációs futamokat átlagos városi környezetben bonyolították le, az izgalmakat a délutáni döntő helyszíne tartogatta: Kaposvár belvárosának szívében, a sétáló utca és környékének adottságai trükkös, fejtörést okozó útvonal-választásokkal megtűzdelt pályák kialakítására adtak lehetőséget, amelyek alaposan próbára tették a versenyzők tájékozódási rutinját. Villámgyors helyzetfelismerő- és tájékozódási képességekre volt szükség, ráadásul nagy futósebesség mellett. A legerősebb mezőnyökben 4 perc/km alatt kellett végigfutni a távot a jó helyezésekért.

A hétvégi, belvárosi forgatagban a járókelők számára is nagy látványosságot jelentett a nagyszabású sportesemény.

Szoros küzdelmek alakultak ki, ahol minden másodperc előnynek jelentősége volt. Sportegyesületünk versenyzői kiválóan teljesítettek: négy kategóriában országos bajnoki címet érdemeltek ki, de a mérlegen szerepel még két ezüst- és két bronzérem is.

Másnap került sor a rövidtávú váltóbajnokságra a Kaposvári Egyetem campusának területén. A felnőtteknél három-, míg az utánpótlás korosztályokban négyfős váltók küzdöttek meg egymással a bajnoki címekért. Minden kategóriában jelentős számú csapat indult. A VHSE a klubok közül – országos szinten – a legtöbb váltót állította ki, de nem csak a mennyiség terén jeleskedtünk.

Kiemelkedően teljesített a 14 éves korosztályban induló Gaschler Emma, Barát Miklós, Bálint Gergő, Lantai Lili összetételű négyes, akik meggyőző fölénnyel nyertek 40 csapat közül. Lili és Gergő ráadásul a második ob-aranyérmét zsebelte be a hétvégén ezzel a győzelemmel. Rajtuk kívül még négy csapat állhatott a dobogóra, valamint két további váltó végzett bajnoki pontszerző helyen.

 

Egyéni eredmények:

F14A: 1. Bálint Gergő

F35A: 4. Vajda Zsolt

F40A: 1. Molnár Zoltán, 4. Vajda Balázs, 6. Gaschler Gábor

F65A: 2. Horváth Tivadar, 4. Bacsó Attila

N14A: 1. Lantai Lili

N18A: 3. Mérő Dominika

N50A: 3. Németh Zsoltné

N65A: 1. Wieder Ilona

N75A: 2. Wengrin Istvánné

 

Ketten a dobogó tetején, Lili és Gergő is országos bajnoki címet szerzett a 14 éves korosztályban

 

Váltó eredmények:

V14A: 1. Gaschler Emma, Barát Miklós, Bálint Gergő, Lantai Lili

V18A: 5. Lantai Boróka, Bálint Ádám, Bálint Benedek, Mérő Dominika

V105A: 1. Molnár Attila, Széplaki Erika, Molnár Zoltán, 3. Vajda Zsolt, Gaschler-Gyeviki Nóra, Tóth Attila

V135A: 3. Gaschler Gábor, Németh Zsoltné, Vajda Balázs

V195A: 2. Horváth Tivadar, Wieder Ilona, Bikki Sándor, 6. Domán Gábor, Komár Béláné, Andrási Lajos

 

Öt csapatunk állhatott fel a dobogóra!

 

Az OB egyik legemlékezetesebb pillanata: a győztes V14-es váltónk a célegyenesben

 

Fotó: Kutnyánszky Ernő

Megosztás