A Veszprémi Honvéd SE

Veszprémi Honvéd Sportegyesület

1989-ig Honvéd Schönherz Zoltán Sportegyesület

Alapítva: 1964
Színe: piros, fehér
Sporttelep: Veszprém, Jutasi út 21.
Szakosztályai: Tájékozódási futó, Tenisz, Kispályás labdarúgó, Petanque 

Az egyesület működéséhez szükséges anyagi és sportlétesítményi feltételeket a Magyar Honvédség (korábban a Magyar Néphadsereg) biztosította. Jelenleg szerződéses kapcsolatunk van a HM Társadalmi és Kultúrális főosztályával illetve a helyi Logisztikai ezreddel. A megyei ill. városi sporthivatalok különböző, és időközönként módosított feltételek alapján más-más szakosztályokat változó mértékben támogatnak.
A bázisszerv először a híradó zászlóalj volt, majd 1976 -ben ezt a szerepet a helyőrségben működő légvédelmi magasabbegység illetve jogutódjai vették át. Jelenlegi bázisszerveink a Légierő vezérkar és Logisztikai ezred.
A sportegyesület célja megalakulása óta, hogy szakosztályaiban lehetőséget nyújtson a Veszprém helyőrségben szolgálatot teljesítő hivatásos és szerződéses állománynak, valamint a közeli lakótelepen és Veszprémben lakóknak a szevezett keretekben való sportolásra, a fizikai állóképesség megszerzésére ill. fenntartására. Közhasznú szervezetként a szabadidősport, a diáksport céljaira programok szervezése, testedzési lehetőség biztosítása. A természet szeretetére, az egészséges életmódra nevelés. Alapszabályban is megfogalmazott feladatunk, hogy tájékozódási futó sportágban hivatásos és szerződéses állományúakból folyamatosan biztosítjuk a Magyar Honvédséget képviseló válogatott ak felkészítését. Ennek érdekében – az utánpótlás biztosítására – minél nagyobb számban szeretnénk az állományt ezzel a sportággal megismertetni Veszprém városban a “Schönherz”, a labdarúgó csapata révén 1964-1982 között nagyon népszerű volt. A mérkőzésein sokszor 1000-nél több szurkoló volt jelen.

A Tájékozódási futó szakosztály

Az 1964-ben megalakult tájékozódási futó szakosztályban 1978-ban kezdődött el a szervezett szakmai munka, aminek eredményeképpen 1990-ig ide irányították az aranyjelvényes illetve a válogatottságra esélyes sorállományú tájfutókat. Az utánpótlás nevelése is ekkor kezdődött. A szakosztály képviseli a Magyar Honvédséget tájékozódási futásban a nemzetközi versenyeken.
A szakosztály a tervszerű és szakszerű munka eredményeként az országos szakosztályi rangsorban 1987-ben első lett és azóta is folyamatosan az élmezőnyben szerepel.
A tájfutó szakosztálynál ért el nemzetközi osztályos minősítést Kelemen János és Benedek István. Országos bajnokságot nyertek egyéniben : Szabó László, Benedek István, Nagy Róbert, Kelemen János, Csőkör Irén, Vass Attila, Sós Ferenc, ifj Vass Tibor, Borbás Nándor. Az országos váltóversenyen háromszor a csapatversenyen két alkalommal győztek. Az országos bajnoki pontversenyt 1986-ban nyerte meg a szakosztály.
Szlovák ill. lengyel nagydíjat nyertek: Benedek István, Karli Péter, ifj Vass Tibor , Aschbot Róbert, Lennert Péter. Hungária Kupa ötnapos nemzetközi versenyen győzött: Györgypál Zoltán, ifj Vass Tibor, Böröc Gábor.
Veszprém megye legeredményesebb sportolói voltak: Kelemen János, Benedek István, Szieberth Péter, Borbás Nándor.
A szakosztályban elsőként lett: felnőtt férfi bajnok Szabó László, női bajnok Csökör Irén, országos csapatbajnok Hirth Jenő, Takács Csaba, Lantos Zoltán, Kelemen János összetételű csapat, saját nevelésű egyéni bajnok Vass Attila, összetett egyéni bajnok Egei Tamás.Női versenyzőink közül először állt OB dobogóra Wengrin Ágnes, Bors Melinda, Erődi Ildikó.
Karli Péter országos úttörő olimpiai bajnok volt. A versenyzőink a gyermektől a felnőtt kategóriáig megszámlálhatatlan megyei bajnokságot nyertek.
Az első felnőtt válogatottunk Kiss Zoltán, utánpótlás válogatott Erdélyi Krisztián.
A Magyar-Osztrák katonaválogatottak verseny győztesei voltak: Honfi Gábor, Benedek István, Pozsgai László, Tóth Károly, Egei Tamás. CISM (Katonasportolók Világszövetsége) regionális versenyt nyert: Bánki Zoltán. Katonasportolóink a Baráti Hadseregek Sport Bajnoksága versenyen két alkalommal is győzött a versenyzőinkből álló csapat a szovjetek, csehek, lengyelek, németek és bolgárok előtt. Nemzetközi ötnapos Hungária Kupa tájfutó verseny győzteseink: Böröcz Gábor, ifj. Vass Tibor, Bors Melinda.
Az utánpótlás-nevelésben elért eredményeikért kiváló nevelő edző kitüntetést kapott: Pap László.
A szakosztály tagjai helyesbítették a Tekeres-völgy, Menyekei-erdő, Jákó-hegy, Király-kút, Pintér-hegy, Dörgő-hegy, Üveg-hegy, Jutas lakótelep térképeket. A Dörgő-hegy térkép elnyerte az “Év térképe” címet.
Elsők között alkalmaztunk számítógépet a versenyek támogatására. Az 1984-ben alkotott program IBM-re kidolgozott fejlesztett változatával nyerte el Vass Attila a BTFSz által kiírt pályázatot 1994-ben.
Az országos bajnoki pontversenyt 1986-ban nyertük meg.
A szakosztály 1977 óta rendezi a Schönherz Zoltán emlékversenyeket, majd 1988 óta ennek utódját a Honvéd Kupákat. A résztvevők száma 300-1100 között váltakozott. A versenyen korábban több éven át a terepen melegvízes fürdési lehetőség volt. Minden évben értékes és egyedi tiszteletdíjakkal jutalmaztuk a helyezetteket. Az elismerten magasszínvonaló versenyen húsz év alatt egyetlen kategória eredményét sem kellett törölni a rendezés hibájából.
Számtalan országos bajnokság megrendezése mellett, szakosztályunk rendezte a Nemzetközi Olimpiai Kupát és 1987-ben a Barátság Kupát. Ez utóbbit “minta verseny” címmel illették az MTFSz vezetői. (Itt alkalmaztunk először számítógépet nemzetközi versenyen.)
Először 1978-ban a Jákó-hegyen, majd még öt alkalommal (Gödöllőn, Gánton, Bakonyoszlopon, Veszprémben, Városlődön) rendeztük meg a Magyar-Osztrák katonaválogatottak nemzetközi tájékozódási futó versenyét.
A sportágak közül elsőkként rendeztünk CISM regionális versenyt a Bakonyban 1992-ben, ami alapján ítélték oda Magyarországnak az 1993 évi katona tájfutók Világbajnoksága rendezési jogát.
A Szentendrén megrendezett világbajnokságra a férfi és női csapatot is az egyesületben Vass Tibor készítette fel. A hölgyek a második, férfiak a tizedik helyezést szerezték meg.
A CISM tájfutó világbajnokságokon 1996 óta veszünk részt. A MH válogatottak többségét sportolóink adták. A legjobb eredményt Vass Tibor ftörm érte el a 31. helyezésével.
Az egyesületben kialakult egy nagy tapasztalatokkal rendelkező ” kemény mag ” amely képes magas színvonalon megrendezni a legmagasabb rangú tájékozódási futó versenyt is. Cél szervezés és számítógép program: Vass Attila. Rajt szervezés: Erdélyi Krisztián. Ellenőrzőpontok felvezetése:. Vass Tibor ftörm. Technikai biztosítás: Chmelik Ernő fhdgy. Eredmény értékelés: Lovasi Gábor, Kaiser Lászlóné. Pályakitűző: Vass Tibor nyá mk ezds . Gyermekverseny lebonyolítása: Kaptúr József alez.
A városi Aranyos-völgyben Honvéd Cross néven évente sikerrel rendezünk terepfutó versenyt, február utolsó napjához legközelebbi hét végén , amelyen gyermektől a seniorig megkötés nélkül bárki indulhat a saját kategóriájában.
Több alkalommal sikeres nyilt nyári napközis tájfutó és tenisz -tábort rendeztünk. Ezt a lehetőséget a hivatásos és szerződéses állományúak gyermekei , az egyesület tagjainak gyermekei kedvezményesen vehetik igénybe.
2000. év kiemelkedőbb eredményei : Wengrin Ágnes:- a Világbajnokságon 10 helyen szereplő csapat tagja volt, az országos egyeni bajnokságon Oláh Katali kétszeres világbajnok mögött a második, a Hungária Kupa nemzetközi 5 napos versenyen a második. A Haditorna nemzetközi “túlélő” többpróba versenyen másodszor győzött a Kovács Gábor, ifj.VassTibor, Chmelik Ernő összetételű csapat. Kupa versenyeken tizenkettő első helyezést értek el a tájfutó sportolóink.
Jelenleg a szakosztály létszáma 68 fő.

Tenisz szakosztály

1994-en alakult.1996-ban bekerült az NB I/ B-be. Egy alkalommal megrendezték az MH Amatőr tenisz bajnokságát. Családi versenyei jó hangúlatú szabadidősport események.
Alapvetően a szabadidősport céljait szolgálja.

Kispályás labdarúgó szakosztály

1990-ben alakult. Tagjai három csoportba tömörülve, többségében hivatásos állományúak. A városi bajnokságban szerepelnek. Évente megelégedésre rendezik a Honvéd Kupa meghívásos versenyt.
Szakosztályvezető: Gulyás Zoltán

Petanque szakosztály

2007-ben alakult. Serdülő, ifjúsági, felnőtt női és felnőtt férfi kategóriában szerepelnek a magyar bajnokságban. Edzések időpontja: Várpalota, Várkert: minden szerdán 16.00-18.00 között; Veszprém, Honvéd Sportközpont: minden pénteken 14.30-18.00 között.
Rendezvényeink: a magyar bajnokság egyes fordulói, családi- és vállalati sportnapok, diákolimpiai területi és országos versenyek. 2008-ban és 2009-ben a Magyar Petanque Szövetség megbízásából a Veszprémi Honvéd SE rendezte a Petanque Diákolimpia Országos Döntőjét. Évente 8-10 alkalommal részt veszünk más egyesületek tornáin és a CENTROPE CUP ausztriai, szlovákiai és magyarországi fordulóin. 2008 óta a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének versenynapján pontszerző szám a petanque.
Legjobb eredményeink: Az Egyesület tagjaiból alakult csapatok a Diákolimpia Országos döntőjén 2009-ben 2 arany, 1 ezüst és 2 bronzérmet szereztek. A 2009-2010. versenyévadban a Triplett országos bajnokságon a férfiak a 4., az ifik a 2. helyen végeztek, míg a VHSE-Tatabánya közös felnőtt női csapat a 2. helyezést érte el. Egy csapattal 2009-ben Bécsben a CENTROPE CUP ausztriai fordulóján bejutottunk a legjobb 16 közé.