Tájékozódási futó bemutatóverseny

2015 március 25-én a Fogyatékkal Élők Veszprém Megyei Sportegyesületének megbízásából bemutató versenyt tartottunk a veszprémi Stadion területén, fogyatékkal élő pápai, várpalotai és veszprémi gyerekek számára. A rendezvényen több mint ötvenen ismerték meg a tájékozódási futás alapjait.

 

BemutatóVerseny6

 

Egyesületünk tagjai elsőként elmagyarázták a sportág lényegét, megmutatták a helyszínről készült aprólékos térképet, a versenyek során használt elektronikus pontérintő rendszer működését, az ellenőrző pontokat, megtanították az alapvető térképjeleket, végül részletezték a teljesítendő feladatot.

A gyerekek ezután indultak a Stadion területén kialakított két, 1200 méteres pálya valamelyikén, a térképen bejelölt 18 ellenőrző pontot – megadott sorrendben – megkeresni. A célba érkezést követően a vállalkozó kedvűek még egy speciális, mátrix pályát is kipróbálhattak: itt egy kisebb területen kialakított, 4×4 pontos pálya várta őket, többféle kombinációs feladattal.

 

BemutatóVerseny_3

 

A gyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt a programon. Mivel korábban még egyikük sem hallott a tájfutásról, eleinte kissé tartottak a rájuk váró kihívástól. A Stadion kerítéssel körülvett területe azonban biztonságos helyszínt jelent az életükben először térképpel a kezükben tájékozódni próbáló kisebb-nagyobb gyerekek számára, az eltévedés veszélye nélkül. A terep viszont kellően változatos ahhoz, hogy megfelelő körülmények között lehessen kipróbálni ezt az összetett képességeket igénylő tevékenységet.

Végül tizenhármuknak sikerült tökéletesen megoldania a kitűzött feladatot (a leggyorsabb futónak valamivel több, mint 10 percet, a 13. helyezettnek mintegy 48 percet vett igénybe a pálya teljesítése, de ő is hiánytalanul megtalált minden bóját).

 

BemutatóVerseny_1

 

A verseny után örömteli hangulatú eredményhirdetésre került sor, hiszen mindenkinek érem került a nyakába emlékül, a pályákat hibátlanul teljesítők pedig egy-egy tábla csokit is kaptak.

A program sikerét, a kísérő tanárok, valamint a fiatalok elégedettségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a nap végén így búcsúztak a gyerekek: „Ha még máskor is lesz ilyen, akkor jövünk!”

 

Az esemény állami forrásból, a Magyar Szabadidősport Szövetség támogatásával valósult meg.