Egymás ellen, egymás mellett, egymásért – az önkéntesség közösségformáló ereje a versenysportban

Category: 2023

Egymás ellen, egymás mellett, egymásért – az önkéntesség közösségformáló ereje a versenysportban

Ahogyan minden más versenysport esetén, a tájékozódási futásban is a fő cél a tudás, felkészültség, aktuális állapot összemérése egy-egy rendezvényen (ami tulajdonképpen az egyének közötti versengést jelenti). Ugyanakkor a Veszprémi Honvéd SE kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az egyesület tagjai az „egy mindenkiért, mindenki egyért” szellemében ne csupán versenytársakként tekintsenek egymásra, hanem egy jól működő, összetartó közösség részének érezzék magukat. Mindemellett fontosnak tartjuk a sportág népszerűsítését, minél szélesebb közönségnek való bemutatását, illetve külsős érdeklődők bevonását a különböző programokba. Éppen ezért hosszú évekre visszanyúló gyakorlat, hogy az egyesület által rendezett kupaversenyek, megyei vagy országos bajnokságok, valamint az iskolákban, nyílt napokon tartott bemutató tájfutó játékok lebonyolítása mindig önkéntesek segítségével történik. A fiatalok koruknak és képességeiknek megfelelően egyre több feladatot tudnak átvállalni a tapasztalt generációktól, miközben észrevétlen tudásátadás is zajlik. Sokszor előfordul, hogy a tájékozódási futás természetközeli jellege, a versenyeken tapasztalható pozitív légkör az eredetileg csak szurkolói vagy szülői minőségben kilátogatókat is beszippantja, és legközelebb ők is szívesen vesznek részt a rendezésben.

A Veszprémi Honvéd SE a közelmúltban is több eseményen szerepelt a fentiek szellemében, tájékozódási futó feladatokkal várták az érdeklődőket például a Celldömölki Városi Általános Iskola és Szent Benedek Katolikus Általános Iskola által szervezett sportnapon, a Magyar Honvédség MH LMVIK sportnapján, illetve Veszprémben a Fiatalok napja sportágválasztóján. Az önkéntesség a fő kulcsa az október 14-15-én Szentgál-Úrkút helyszínnel lebonyolítandó Országos Hosszútávú és Pontbegyűjtő Csapatbajnokság megrendezésének is, ahol a versenyzőkön kívül a kicsiket és nagyokat is gazdag programkínálat várja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sporteseményeihez csatlakozó „Tájold magad kalandokra!” projekt keretében. A labirintus- és mátrixpályák felépítésében, működtetésében, az érdeklődők fogadásában és a tájékozódási futás bemutatásában nagy szerepet játszanak a sportegyesület önkéntes tagjai és felkért segítői.

A Veszprémi Honvéd SE közösségformálás, ismeretátadás és önkéntesség melletti elkötelezettségét az is jól jelzi, hogy a nagy létszámú sporteseményekhez kapcsolódó rendezéstechnikai tudást, tippeket és trükköket szerette volna egy hosszú múltú tájfutó-hagyománnyal rendelkező skandináv egyesülettől ellesni, majd hazai környezetben továbbadni. Ennek érdekében sikerrel pályáztunk az Erasmus+ KA182-SPO – Sportterületen dolgozó szakemberek mobilitása című támogatásra, melynek keretében egyesületünk 11 tagja (felnőttek és fiatalok vegyesen) megfigyelőként részt vehetett az egyik legnagyobb – több mint 18 000 résztvevővel zajló – csapatverseny, a Jukola / Venla lebonyolításában. Az ott szerzett ismereteket a mostani országos bajnokság esetén éppúgy hasznosítani tudjuk, mint a 2027-ben Veszprém régiójában rendezendő világbajnokságon.

   

Megosztás